Shared Canvas is een dienstverlening van de Universiteitsbibliotheek Gent voor erfgoedinstellingen, musea en bibliotheken die hun beeldmateriaal breed, gecontroleerd en gestandaardiseerd beschikbaar willen maken voor o.a. onderwijs en onderzoek.

Shared Canvas is een oplossing voor het hosten van hoge resolutie beeldbestanden die je online op verschillende plaatsen wil tonen en in verschillende formaten beschikbaar wil stellen.

Shared Canvas = Server + IIIF + interface voor beeldbeheer

 • Krachtige serveromgeving voor het hosten van beeldbestanden met deep zoom capaciteit
 • Automatische publicatie als IIIF, een internationale standaard voor uitwisseling van digitale bestanden
 • Eenvoudige interface om beelden online te zetten en parameters te wijzigen

Waarom Shared Canvas gebruiken?

De publicatie volgens de IIIF-standaard laat toe dat elke viewer die dit protocol kent het beeldmateriaal kan integreren in publieke interfaces (website, app, displays…). Er zijn verschillende open source viewers beschikbaar die hiervoor kunnen gebruikt worden. Zie o.a. https://iiif.io/apps-demos/

Deze viewers kunnen door ontwikkelaars eenvoudig geïntegreerd worden in bv. de museum- of bibliotheekwebsite. De bandbreedte, opslagruimte, servers en systeemonderhoud zijn onderdeel van de dienstverlening van UGent.

De naam “shared canvas” verwijst naar het basismodel waarop IIIF gebaseerd is, waarbij onderzoekers en collectiebeheerders het canvas delen en efficiënt voortbouwen op elkaars werk.

Voor meer informatie kan je terecht bij Dries Moreels

Intekenen op de Shared Canvas dienst van UGent?

 1. Intakegesprek waarin de samenwerkingsmogelijkheden toegelicht worden, de vraag onderzocht wordt en afspraken toegelicht worden
 2. Er wordt een testset van beelden in hoge resolutie doorgegeven aan UGent
 3. UGent zet een testomgeving op
 4. Overleg waarin de volgende stappen toegelicht worden
 5. Ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst
 6. Shared Canvas live voor jouw organisatie

Alle beeldmateriaal dat via Shared Canvas gehost wordt, is meteen beschikbaar voor UGent-onderzoekers die het beeldmateriaal kunnen bekijken, downloaden, citeren en integreren in hun onderzoek. Indien gewenst kan deze toegang ook gelden voor het wereldwijde internet.
Meer info over de gebruiksrechten

Hoeveel kost het gebruik van Shared Canvas?

Voor het realiseren van zo’n project zijn er specifieke kosten die door de Universiteitsbibliotheek worden gemaakt en die worden doorgerekend:

 • initiële setup kost (systeemconfiguratie en eenmalige data migratie)
 • jaarlijkse operationele kost (hosting en storage)
 • eventuele kosten voor bijkomende datamigraties of voor grote volumes

Deze projecten worden als samenwerkingsprojecten gerealiseerd in functie van onderzoek en onderwijs aan UGent, zonder onderhoudscontract of commerciële garanties.

Sharedcanvas.be is zeker geen oplossing voor bewaring of archivering van beelden op de lange termijn. Daarvoor adviseert de Universiteitsbibliotheek Gent het aanbod van VIAA.